Polacy lubią zagraniczne kuchnie ze względu na ich odmienność i różnorodność. Stają się one świetną alternatywą dla tradycyjnych polskich dań. Jedną z takich opcji jest kuchnia japońska. Co warto o niej wiedzieć?
Kuchnia japońska – na czym bazuje?
Kraj Kwitnącej Wiśni stworzył zupełnie odmienną kuchnię niż tę, którą znamy w naszym kraju. Dominują w niej bowiem warzywa, owoce morza i świeże ryby. Do tego Japończycy chętnie stosują ryż i soję. Nic więc dziwnego, że są postrzegani jako naród słynący z długowieczności i szczupłej sylwetki. Kuchnia japońska to dla wielu Polaków przede wszystkim sushi. Mało kto jednak wie, że zanim stało się międzynarodowym przysmakiem, był to po prostu sposób konserwacji ryb i owoców morza. Mięso obsypywano bowiem ryżem i zakopywano głęboko w ziemi. Dzięki temu mogło przetrwać tam nawet kilka miesięcy. Dziś sushi jest znane i cenione na całym świecie. Kto wie, jak potoczyłaby się historia tej potrawy, gdyby nie Hanaya Yohei. To on bowiem wymyślił ten szybki posiłek dla zapracowanych tokijczyków.
Kuchnia japońska – czego warto skosztować?
Kuchnię japońską śmiało możemy włączyć do naszej diety. Dzięki bogatym składnikom odżywczym działa ona pozytywnie na nasz organizm. Poza sushi możemy skosztować chociażby wołowiny Kobe. To szczególna odmiana mięsa pochodząca od gatunku Wagyu. Szczególnie powinny się nią zainteresować osoby z dietą niskotłuszczową. Jest ono bowiem bogate w kwasy omega-3, a samo mięso praktycznie pozbawione tkanki tłuszczowej. Aby skosztować tego rodzaju przysmaków wcale nie musimy udawać się do Azji. W Polsce działają bowiem restauracje serwujące dania kuchni japońskiej. Jedna z nich jest dostępna w tym miejscu https://nabe.pl/pl/. Tego rodzaju lokale oferują tworzą najczęściej ludzie z pasją, którzy znają te kuchnię od podszewki. Jeśli więc chcemy się przekonać, czy kuchnia japońska nam odpowiada, powinniśmy udać się do sprawdzonego lokalu. Pomoże nam w tym internet, gdzie znajdziemy opinie na temat restauracji oraz ich ofertę.