Zielone koktajle to nic innego jak mix ulubionych owoców z czymś zielonym. Tym „czymś” może być szpinak, sałata, natka pietruszki, jarmuż, różyczki brokułu, liście rzodkiewki, a nawet pokrzywa! Dlaczego warto zadbać o to, żeby w koktajlu pojawił się zielony składnik? Odpowiedź brzmi: ponieważ zawiera chlorofil. Ciekawostką jest, że ma on niemal identyczną budowę chemiczną co krew, nic więc dziwnego, że często nazywany jest zieloną krwią. Chlorofil okaże się zbawienny dla osób, które nie przyjmują dostatecznej ilości światła słonecznego oraz dla osób szczególnie narażonych na stres i chronicznie przemęczonych. Cenną właściwością zielonych roślin jest wysoka zawartość żelaza i magnezu. Jeśli dodatkowo zmiksuje się je z innymi warzywami lub owocami otrzyma się prawdziwą bombę witaminową. Przy komponowaniu składników koktajlu należy uprzednio zorientować się, czy wybrane składniki nie wchodzą w niekorzystne interakcje. Niektóre rośliny są wyposażone w enzymy, które zabijają drogocenne składniki innych. Dlatego też, nie powinno łączyć się ogórka z pomidorem.
Zielone koktajle
[Głosów:0 Średnia:0/5]